Diş Ağrısı

Diş çürüğünün ilerlediği durumlarda dişin içerisindeki sinir-damar paketi etkilenebilir ve zamanla ağrı oluşabilir.

Bazı durumlarda ise dişeti hastalıkları nedeniyle ya da travma nedeniyle dişler canlılıklarını kaybedebilir. Böyle durumlarda dişlerin enfeksiyon odağı olmadan ağız içerisinde kullanılabilmeleri için kanal tedavisi yapılması gerekebilir.

Diş ağrısı neden oluşur?

Dişte hissedilen ağrılar diş, dişeti ya da kemik kaynaklıdır. Öncelikle ağrının sebebi saptanmalıdır. Ağrı, çürük, iki diş arasına sıkışan gıdanın yapmış olduğu basınç, dişeti hastalıkları, dişte oluşmuş çatlaklar, dişeti çekilmesiyle açığa çıkan kök yüzeyi, minede meydana gelen aşınmalar ve hatta sinüzit gibi pek çok sebepten kaynaklanabilir. Ancak, diş ağrısının en sık karşılaşılan nedeni yetersiz ağız hijyeni varlığında gelişen derin diş çürükleridir.

Apikal rezeksiyon kök ucunun ve etrafındaki enfekte dokunun çıkartılmasıdır. Kanal tedavisi sonrası dişin sorunlu kısmının çıkartılması için cerrahi olarak o bölgeye ulaşılır. Apikal rezeksiyon kök ucunun ve etrafındaki enfekte dokunun çıkartılmasıdır.
Kanal tedavisi sonrası dişin sorunlu kısmının çıkartılması için cerrahi olarak o bölgeye ulaşılır. İşlem sonunda kök ucu özel bir dolgu materyali ile kapatılır. İşlemin başarısını ve işlem sonrası konforu artırmak için operasyon sırasında lazer kullanılabilir.
Operasyondan sonraki ilk 24-48 saat içerisinde şişlik, hafif derecede kanama ve rahatsızlık hissi olabilir.

Şişliğin az olması için yüzünüze buz uygulayabilirsiniz. Dikişler 7-10 gün içerisinde alınır ve yara bölgesinin iyileşme durumu diş hekiminiz tarafından kontrol edilir. Yara bölgesi tam olarak iyileştiğinde dişin restorasyonu (dolgu ya da kuron) tamamlanır.
Eskiden kök rezeksiyonu işlemleri daha sık uygulanan işlemlerdi. Ama günümüzde dişin çekilip yerine implant uygulanması daha çok tercih edilmektedir. Doğal dişin bırakılması daha çok tercih edilse de bazı durumlarda implant uygulaması daha iyi bir seçenek olmaktadır.